Na de Tweede Wereldoorlog was in de gemeente De Bilt de woningnood hoog. Bij nieuwbouw had de sociale woningbouw voorrang. Midden jaren vijftig kwam er ruimte voor particuliere woningbouw, de zogenoemde vrije sector. In De Bilt was de wijk Bieshaar met koopwoningen een eerste voorbeeld. De wijk, die werd gebouwd in de jaren 1955 tot 1964, lag achter de Eerste Brandenburgerweg en de Groenekanseweg. Op deze grond had vroeger de familie Bieshaar haar boerenbedrijf gehad en hier had ook het landhuis Meyenhage aan de Groenekanseweg gestaan. Afbeelding: de achteringinag met de keukens en de aangebouwde berging . (Foto DAB)

 

Meer informatie

De woonwijk De Bieshaar was een project van Johan Matser uit Hilversum. Hij had de grond gekocht en plande op het oude landgoed Meyenhage en op de grond van de boerderij van Bieshaar in overleg met de gemeente de Bilt een serie koophuizen. Uitgaande van de wijkgedachte, die voor en kort na de Tweede Wereldoorlog populair was, ontwikkelde het architectenbureau van W. M. Dudok en R.C. Magnée een besloten woonwijk met als kernbegrippen veiligheid, beslotenheid en saamhorigheid. Daarbij hoorden het ontbreken van doorgaand verkeer en de aanwezigheid van groenvoorzieningen en een veilige speelruimte voor kinderen. De flat is ontworpen door W.M. Dudok; voor de woonhuizen is R. C. Magnée verantwoordelijk.

Het ging in eerste instantie om tachtig eengezinswoningen. Later kwamen er aan de kant van de Groenekanseweg een flatgebouw met negen eenheden en een negental drive-inwoningen bij. De laatste huizen hadden een typisch dak dat in herinnering aan het oude landhuis Meyenhagen dat ooit een versterkte toren had gehad, de suggestie van kantelen moest wekken. De eengezinswoningen zijn klein en geschikt voor een echtpaar met twee kinderen, maar vrij luxe uitgevoerd. Er was een badkamer met ligbad, een keuken met ingebouwde koelkast en de schouw en vensterbanken waren met travertijnmarmer uitgevoerd.

De huizen, die waren gebouwd op een veldje, hadden achter een keuken en een ingang en een aangebouwde berging aan een toegangspaadje dat naar de straat liep. Het kleurgebruik was opvallend: bordeauxrood, strogeel en blauw gaven de toon aan. De garagedeuren op de hoeken waren verdeeld in vierkanten, die in wit en rood waren beschilderd. Later zijn er woningen bijgebouwd met ook een kerk en een school. Hier was J.F.M. van Klooster de verantwoordelijke architect. Hieronder: de kenmerkende garage in rood en wit.

Het oorspronkelijke plan De Bieshaar, dat helaas door verbouwingen niet volledig origineel meer is, kan volgens de kunsthistorica Korine Hazelzet worden beschouwd als een stedenbouwkundig juweeltje van Wederopbouwarchitectuur.

PvH

 

Literatuur:

https://www.dudok.org.2016/10/31/plan-bieshaar-bilthoven-1955-1964

C.W.M. Hazelzet, ‘Dudok in De Bilt, De Biltse Grift, december 2012.

Spring naar toolbar