In 1922 kreeg een groepje heren uit Groenekan en Maartensdijk officieel toestemming van het Departement van Oorlog om in een aangewezen deel van de gracht van fort Ruigenhoek te zwemmen. Er bestaat echter al een foto van leden van de familie Copijn die in 1911 in de gracht zwommen. Afbeelding: het zwembad in 1950. (Foto Jospé, Collectie Vecht en Venen)

 

Meer informatie

Waarom was die fortgracht zo populair? Dat kwam door het zuivere water, dat afkomstig is van wellen in de gracht. Datzelfde schone water trekt ook bijzondere watervogels aan.

Op 9 mei 1931 richtten zwemmers onder leiding van de heer Leeflang de zwemvereniging De Kikker op. Uit de nieuwe wijk Tuindorp, die op grondgebied van Maartensdijk werd gebouwd, kwamen veel zwemmers. Door die toegenomen belangstelling groeide ook de behoefte aan meer voorzieningen. Er werden drie houten kleedhokjes geplaatst, maar in de hongerwinter van 1944 werden die opgestookt. Mede met het oog op de wedstrijdsport plaatste men in de jaren vijftig twee steigers van 25 meter. De eerste badmeester die men aanstelde, had overigens watervrees en kon niet zwemmen.

In 1960 kwamen er ook stenen kleedruimtes, aparte kleedhokjes en toiletten. Tegelijk kwamen er ook bezwaren. Was de zondag er wel om te zwemmen? Doordat Maartensdijk een verbod kende om ‘s zondags gemengd te zwemmen, moest de vereniging iedere keer als men gemengd wilde zwemmen, ontheffing aanvragen bij de gemeente. Na 1975 nam de toestroom van zwemmers wat af door de concurrentie van nieuwe zwemgelegenheden zoals de Maarsseveense Plassen en de Kwakel.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding over de Hollandse Waterlinie. Voor het vervolg klik HIER.

 

Zie ook op deze site:
Fort Ruigenhoek
Zwembad Brandenburg

Literatuur:
K. Kolenbrander, Zwembad De Kikker 75 jaar, in: Sint Maerten 31.
Website: https://www.zwembaddekikker.nl/