Veldhoven Interieurs is een familieonderneming van de vierde generatie. Ooit is het bedrijf begonnen als stoffeerderij, beddenmakerij, handel in linnen en vitrages meubelmaker ‘volgens tekening’. Verder deed Veldhoven verhuizingen. Bilthoven werd spoedig de thuisbasis voor het bedrijf. Advertenties vormden een interessante bron om de geschiedenis te beschrijven. Tegenwoordig is de onderneming uitgegroeid tot een totaalinrichter voor woningen en de klein zakelijke markt.

 

Meer informatie

Omstreeks 1916 begon Aart Veldhoven sr. aan de Bleekerskade 106 bis in Utrecht een stoffeerderij en beddenmakerij die zich ook bezigheid met het maken van meubels volgens tekening. Na een kort verblijf in Baarn ging hij terug naar Utrecht. Omstreeks1919 werd het bedrijf daar ingeschreven in het Handelsregister.
De verhuizing naar Bilthoven vond in 1923 plaats. De grote toename van het aantal nieuwe villa’s vormde de reden voor de vestiging in Bilthoven aan de Julianalaan 76 en bevorderde de groei van de onderneming.
In 1928 werd Veldhoven uitgenodigd door de ‘Bilhovensche Handelsvereeniging’ om deel te nemen aan de middenstandtentoonstelling. In 1931 was Veldhoven al leverancier van Artifort meubels en matrassen van Epeda, het bedrijf dat ook de zittingen van de NS-treinen leverde.
In 1929 verhuisde de onderneming naar Paltzerweg 3 (tegenwoordig Julianalaan 187). Dit is ook het jaar dat een verhuisbedrijf gestart werd.
Vanaf omstreeks 1928 werkten Aart jr. en zijn broer Jo Veldhoven mee in het bedrijf van hun vader. Aart jr. begon omstreeks 1932 een eigen bedrijf aan de Julianalaan 38, het pand waarin tegenwoordig Meijer Optiek is gevestigd. Zijn broer Jo Veldhoven startte zijn onderneming aan de Parklaan 73. Alle drie de ondernemingen ‘Veldhoven’ waren de facto elkaars concurrent.
In 1934 werd het verhuisbedrijf door Aart sr overgedragen aan de broers, ‘ieder voor eigen rekening’. Aart Sr verhuisde in 1938 naar Den Haag. Het bedrijf van Jo Veldhoven ging in 1936 samen met Kuipers Meubeltransport uit Hilversum en verhuisde toen naar Spoorlaan 29 waar men verder ging met meubelverkoop en behangen. Het ging in 1953 failliet.
Het bedrijf van Aart Veldhoven jr. verhuisde in 1935 naar Van Dijcklaan 7, waar in de privéwoning ook een showroom was. De bouw van een werkplaats achter de woning werd na veel ‘gedoe’ vanuit de gemeente uiteindelijk toch gerealiseerd. Het bedrijf hield zich bezig met de verkoop van meubels en tapijt, verhuizen, opslag van meubelen en inrichting van woningen. Zelfs tijdens de oorlogsperiode werd succesvol zaken gedaan ondanks tegenwerking van de bezetter. Na de oorlog werd de onderneming verder uitgebouwd, onder meer door de verkoop van Pastoe meubels aan het assortiment toe te voegen.
In 1970 werd een VoF (vereniging onder firma) opgericht, waarvan naast Aart Veldhoven jr. ook zijn zoon Pieter Veldhoven deel uitmaakte. Pieter Veldhoven werkte al sinds 1960 mee in de zaak van Aart jr. en werd nu mede-eigenaar.
In 1972 werd de onderneming voortgezet door Pieter Veldhoven alleen, nog steeds aan de Van Dijcklaan 7, maar een jaar later betrok deze het huidige pand Vinkenlaan 31. Beneden was het bedrijf en boven de woning. De focus van de onderneming lag op ‘totaalinrichting van woningen’. In die periode nam men ook voor het eerst een binnenhuisarchitect aan.
Uitbreidingen vonden plaats in 1986 en 1991. De werkplaats werd al sinds ca 1929 gehuurd door het bedrijf en lag min of meer toevallig achter het nieuw aangekochte winkelpand. De houten loods (magazijn) is later bijgebouwd. Aan de achterzijde lag het bedrijf op het voormalige Joodse Kerkhof.
Vermeldenswaard is nog dat van 1980 tot 1990 aan Emmaplein 18 als onderdeel van Veldhoven een winkel gevestigd is geweest voor klassieke meubelen ‘Le Bonheur’.
Het centrale magazijn was lange tijd gevestigd aan de Oude Brandenburgerweg 22a en na een tijdelijke huisvesting is het nu daar weer terug. Midden jaren negentig werkten er twaalf medewerkers bij Veldhoven.
In 2010 nam de dochter Janine Veldhoven de leiding van de onderneming over van Pieter Veldhoven met als aandachtspunt het hogere marktsegment. Persoonlijke klantgerichtheid, maatwerk en oprechtheid vormen kernwaarden.

In het verleden en het heden heeft het bedrijf voortdurend ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen en producten. Zo is men bijvoorbeeld tegenwoordig bezig met de ontwikkelingen op het gebied van LED-verlichting en demotica alsmede het aantrekken van projecten in de klein zakelijke markt. Dit creatieve ondernemerschap was bepalend voor het succes van de zaak.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Bronnen:-
Interview directeur Janine Veldhoven
Historisch privé-archief Veldhoven Interieurs BV