We zien hier het deel van het kerkhof van de parochie van O.L. Vrouwe van Altijd Durende Bijstand aan de Gregoriuslaan in Bilthoven waar Grietje Schouten is begraven geweest (foto Wim Krommenhoek). Grietje Schouten, een streng protestants opgevoed meisje uit Marken, kreeg op haar eenentwintigste jaar tuberculose. Haar huisarts liet haar opnemen in het sanatorium  Berg en Bosch in Bilthoven dat onder leiding stond van de zusters Dominicanessen. Door de pastorale zorg van de plaatselijke rector groeide bij het meisje het verlangen katholiek te worden en Dominicanes te worden. Ze trad toe tot de tertiarissen van de orde. Na een lang ziekbed stierf ze in 1947 “als een heilige”. De eerste jaren na haar dood was er sprake van verschillende gebedsverhoringen, maar deze verdwenen naarmate de mensen die haar hadden meegemaakt waren gestorven.

 

Meer informatie

Grietje Schouten was op 17 oktober 1915 op Marken geboren en Nederlands Hervormd gedoopt. Tot haar veertiende jaar zat ze op school, waarna ze in dienstbetrekking kwam bij een streng gereformeerd gezin. In 1936 bleek zij tuberculose te hebben en in 1938 is zij bij wijze van uitzondering in het katholieke sanatorium Berg en Bosch opgenomen. Daar ontwikkelde ze een hechte relatie met de rector, de priester J. Spelbrink. De R.K. liturgie en de devotie maakten grote indruk op het protestantse meisje en ze kwam in overleg met haar geestelijke raadsman tot de keuze om katholiek te worden.  Op 6 juli 1939 vond de herdoop plaats, die als een feest werd gevierd door de hele sanatoriumgemeenschap.

Een jaar later ging ze terug naar Marken en gaandeweg ontwikkelde ze het verlangen om in een klooster in te treden. In 1943 keerde ze terug naar Berg en Bosch omdat haar ziektebeeld verergerde. Ze was inmiddels als tertiaris opgenomen in de derde orde van St. Dominicus. Haar ziektebeeld verslechterde verder en op 3 januari 1947 stierf zij ‘als een heilige’. Zij werd begraven aan de rand van het kerkhof van  de parochie van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand aan de Gregoriuslaan te Bilthoven.

In de periode 1946-1950 was er sprake van verschillende gebedsverhoringen en haar graf trok mensen vanuit de regio Monnickendam, Volendam en Marken, en ook sanatoriumbewoners en staf. Albert Kuyle (pseudoniem voor de schrijver L.M.A. Kuitenbrouwer) beschreef haar graf als volgt: Daar ligt ze, onder een eenvoudig blauw stenen kruisje, waarop alleen de data staan voor haar geboorte voor de aarde en die voor de hemel. En haar eenvoudige meisjesnaam, Grietje Schouten, in een kinderlijke banderol over de steen gesneden.

Na 1960 nam de belangstelling voor Grietje en haar graf geleidelijk af en uiteindelijk is het in 1980 geruimd en herinnert niets meer aan de tijd van vrome verering. Op de tentoonstelling over wonderen in het Catharijneconvent en op de lijst van bedevaartsplaatsen van het Meertensinstituut wordt Bilthoven nog wel genoemd. (Foto Grietje Schouten hieronder Meertensinstituut)

WK

U bevindt zich op de rondleiding langs de begraafplaatsen. Voor het vervolg klik HIER.

 

Literatuur:

Meertensinstituut BiN-dossier De Bilt.

W. Krommenhoek, Bilthoven als bedevaartsplaats, in: De Biltse Grift, maart 2013.