Dit is de Rondleiding Misdaad in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin, klik HIER.
Nederlanders klagen tegenwoordig veel over de toegenomen criminaliteit. Uit onderzoek blijkt dat zij de misdaad steeds vaker als een groot probleem zien. Dat is niet terecht: het aantal misdaden neemt af. In 2014 werden 25 procent minder misdaden gepleegd dan in 2005, terwijl de bevolking is toegenomen. Die trend kunnen we in de hele westerse wereld zien.
Het heeft volgens criminologen vreemd genoeg meer te maken met het toenemen van de beschaving dan met het effectieve optreden van de politie. Met beschaving bedoelen we dan niet het verwerven van kennis of zich gedragen zoals het hoort, maar het onderdrukken van impulsen en het zich aanpassen aan de samenleving.
Moord en doodslag? De kranten staan er vol van, vooral van afrekeningen in het criminele circuit. Toch is het aantal levensdelicten afgenomen: in de jaren 2000 tot 2004 was het gemiddeld 236 en in de jaren 2015 tot 20920 is het ongeveer 130 doden per jaar. Drugsmoordenaars komen minder vaak voor dan mensen die hun partner of hun kinderen om het leven brengen. En wat de volksmond ‘moord’ noemt, is vaak doodslag.
In de grote steden is het aantal misdaden hoger dan in landelijke gebieden. De dorpen van De Bilt hebben dan ook een lager misdaadgetal (42 tot 52 per 1000 inwoners) dan de stad Utrecht.
In de kranten valt in deze dorpen vooral de roof van kunst op. Villa’s waren nog steeds het doelwit. Dat de samenleving voor de komst van de Europese Unie anders was dan nu, zien we aan een geval van botersmokkel waarmee inwoners van De Bilt te maken kregen. Recenter waren er een paar moorden die sterk in de publieke belangstelling stonden: de dood van Els Borst en de moord op Koen Everink.
DAB
U bevindt u op de Rondleiding Misdaad. Voor het vervolg klik HIER.
Literatuur:
W. van Loon, Misdaadatlas van de Lage Landen, Uithoorn 2016.
Website van het Centraal Bureau voor de Statistiek Cbs.nl