Het ‘zakje Reckitt’s blauw’ was voor generaties huisvrouwen voor en na de Tweede Wereldoorlog een begrip. Het was hèt middel om de witte was nog witter te krijgen. De fabriek voor dit product stond van 1935 tot 1973 aan de Utrechtseweg 336-338 in De Bilt.

 

Meer informatie

Reckitt & Colman was een Engels bedrijf dat wereldwijd over producten produceerde en verkocht. Het maakte, naast het bekende wasmiddel, artikelen als Brasso (koperpoets), Silvo (zilverpoets) en het nu vrijwel onbekende Zebralin (kachelpoets). Verder maakte de fabriek onder andere Dettol (huidverzorging) en Steradent (reiniging van kunstgebitten) en schoonmaakmiddelen als Lysol.
In 1925 vestigde Reckitt & Colman een productie – en verkoopeenheid in Rotterdam en in 1935 verplaatste het beide onderdelen naar De Bilt in het oude pand van de sigarenfabriek Hageman. Daar bleef het bedrijf gevestigd tot het in 1973 naar Baarn werd verhuisd. Reckitt & Colman stonden bekend als goede werkgevers. In 1950 hadden zij 150 werknemers in dienst. Het onderdeel Colman, dat gespecialiseerd was in voeding (mosterd), produceerde niet in Nederland.

In 1999 volgde een fusie met het oorspronkelijk Duitse chemische bedrijf Bensicker en kort daarna nog met het Amerikaanse Mead Johnson, dat gespecialiseerd was in voedingsmiddelen. De corebusiness van Reckitt-Bensicker (de RB Group) is nog steeds schoonmaakmiddelen, cosmetica, farmaceutica van Durex tot Nuprofen en voeding. De Nederlandse tak is tegenwoordig in Hoofddorp gevestigd. Het bedrijfspand aan de Utrechtse weg werd verkocht aan Hessing’s Autobedrijven in De Bilt.

Hieronder: Het bedrijf in De Bilt (Beeldbank Historische Vereniging D’Oude School te De Bilt)

PvH

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:
https://en.wikipedia.org/wiki/Reckitt_Benckiser
Map nr 19, bedrijven. Collectie Historische Vereniging D’ Oude School, De Bilt.
Catalogus Oude bedrijven in De Bilt en Bilthoven, 18 en 19 november 1995.
F. Nas, Het ‘bedrijvig verleden’ van De Bilt en Bilthoven, De Biltse Grift, oktober 1995.