Vollenhoven aan de Utrechtseweg is ontstaan uit een boerderij die bij het klooster Oostbroek hoorde. Tekening van A. Verhoesen uit 1829 (Collectie Het Utrechts Archief).
Toen in 1580 de reformatie plaatsvond, werden de bezittingen van het klooster onteigend door de Staten van Utrecht. In 1651 verkochten zij Vollenhoven aan Gerard van Reede van Nederhorst. De naam Vollenhoven was toen al in gebruik.
In 1774 kwam Vollenhoven in handen van Willem René baron van Tuyl van Serooskerken, die omstreeks 1777 het huis en de tuinen liet veranderen naar een ontwerp van architect M. de Malhorte. (Zie elders op deze site een tekening ervan.) Het huis was toen geen boerderij meer maar stond als buitenplaats te boek. Waarschijnlijk liet hij ook de tuinen aanleggen in formele stijl. In 1792 verkocht Van Tuyl zijn Biltse bezittingen aan Gerard Munter, oud-schepen van Amsterdam. Die verkocht na acht jaar zijn bezittingen aan Pieter de Smeth, die het park in Engelse Landschapstijl herinrichtte. Het kreeg twee zichtlijnen: aan de voorkant was dat de Amersfoortseweg, aan de achterkant had men zicht op de Utrechtse Dom. Ook werden er vijvers voor en achter het huis aangelegd.
In 1810 werd Vollenhoven geveild. In de veilingaankondiging werd het huis omschreven als kapitale en in den eersten smaak nieuw gebouwde Huizinge waarbij een grote moestuin, Engelse partijen en viskommen, een ijskelder en koetshuis, een tuinmanswoning, oranjerie en een schuitenhuis. De ijskelder is gebouwd in het begin van de 19e eeuw en ligt in het noorden van het park. ’s Winters werd de kelder gevuld met ijs uit de vijvers. De familie Van Marwijk Kooy kreeg het landgoed in 1922 in eigendom, waarna kleine veranderingen werden aangebracht in en om het huis. De firma Copijn ontwierp aan de zuidwestkant van het huis een Engelse tuin.
In 1966 werd een deel van het gigantische landschapspark verkocht. Daar realiseerde men de woonwijk Vollenhoven in de gemeente Zeist. Toen de A28 werd aangelegd, sneed deze het landgoed in tweeën, waardoor onder meer de bijbehorende boerderij aan de Bisschopsweg aan de andere kant van de snelweg kwam te liggen. In 1997 werd Vollenhoven een beschermd monument waardoor het geheel in de toekomst behouden zal blijven. Zie ook: Godert baron van der Capellen.
Een film over dit landgoed met spectaculaire uitzichten vanuit de lucht is geproduceerd door de historische kring D’Oude School in samenwerking met Holland Air. U kunt hem aanklikken HIER.
LHB
U bevindt u op de Rondleiding over de Stichtse Lustwarande. Voor het vervolg klik HIER.
Zie ook:
Literatuur:
Sabine Broekhoven en Sonja Barends: De Bilt Geschiedenis en architectuur, uitgeverij Kerckebosch BV- Zeist 1995