U bevindt u op de Rondleiding Adel. Om het begin te vinden klik HIER

Mr. Godert Alexander Gerard Philip baron van der Capellen, heer van Berkenwoude en Agterbroek (1778-1848) werd in 1809 door koning Lodewijk Napoleon tot minister van Eeredienst en Binnenlandsche zaken benoemd. (Afbeelding: een schilderij van Nicolaas Pieneman in het Rijksmuseum te Amsterdam, na 1816.) Aan het einde van zijn leven woonde hij op het landgoed Vollenhoven in De Bilt.

Na het vertrek van de Fransen werd Van der Capellen door koning Willem I benoemd tot secretaris van staat. In die functie stond  hij aan het hoofd van het bestuur van de Zuid-Nederlandse gewesten tot aan de stichting van het nieuwe Koninkrijk België. In 1815 werd hij de eerste gouverneur-generaal van Nederlands Indië. Daar kreeg hij te maken met opstanden op Java, Sumatra en de Molukken. Hij kreeg te maken met het verzet van het sultanaat van Djogjakarta tegen het Nederlandse beleid.

(Afbeelding van de troepen van de sultan van Djogjakarta uit het Tijdschrift voor Nederlandsch Indië van 1857).

Van der Capellen zette zich in voor de inlandse bevolking en de afschaffing van de landrente, een grondbelasting die zwaar op de boerenbevolking drukte. Ook pleitte hij voor afschaffing van de slavernij. Zijn financiële beheer was niet gelukkig: hij wilde riskante leningen aangaan om het financiële tekort in de Indische koloniën aan te pakken, maar Den Haag besliste anders. De verhouding met de regering en vooral koning Willem I bekoelde. Daar kwam bij dat Van der Capellen niet ingenomen was met de door Willem I in 1824 opgerichte Nederlandsche Handelmaatschappij (NHM). Bij de komst van het eerste schip van de NHM weigerde hij de gouvernementskoffie tegen een in Nederland bepaalde prijs af te staan, omdat die maatregel in Indië financieel nadeel zou opleveren.

Van der Capellen kreeg eind 1825 opdracht terug te keren en legde in 1826 zijn functie neer. In 1841 kreeg hij de post van minister van Buitenlandse Zaken aangeboden, maar Van der Capellen zag daarvan af omdat hij bezwaren had tegen de grondwet van dat moment, die de koning zeer veel macht gaf. Van der Capellen bracht de laatste jaren van zijn leven door op Vollenhoven totdat hij in een vlaag van verstandsverbijstering een einde aan zijn leven maakte. Zie ook: Het landgoed Vollenhoven.

AD

Als u meer wilt weten, lees dan het boek De Bilt en zijn slavernijverleden van Dick Berents en Anne Doedens. U kunt het voor € 13,50 kopen in de boekhandel of bestellen HIER.

 

U bevindt u op de Rondleiding Adel. Voor het vervolg klik HIER

 

Bron: Nieuwe Nederlands Biografisch Woordenboek, op de site van het Huygens Instituut: http://resources.huygens.knaw.nl/retroboeken/nnbw/

 

Spring naar toolbar