U bevindt u op de Rondleiding Adel. Om het begin te vinden klik HIER

Hierboven zien we de gelijknamige zoon van de Lamoraal van Egmond die samen met Hoorne het leven liet op de Brusselse Grote Markt, aan het begin van de Opstand tegen de Spaanse overheersing in 1568. Deze Lamoraal van Egmond II betwistte de leden van de geslachten Culemborg en Rennenberg het bezit van de heerlijkheid Westbroek en pretendeerde zelf de rechtmatige drager van de titel  Heer van Westbroek te zijn. (Afbeelding: ets van Simon de Passe, 17e eeuw, Wikipedia.)

 

Meer informatie

Lamoraal, graaf van Egmond (1565-1617)  hield zich volgens het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek

‘achtereenvolgens aan de hoven van Kleef en Parijs op, en verbleef later, eerst in Brabant, daarna in Holland op het huis Egmond. De ongelukkige geldelijke omstandigheden, waarin zijns vaders overlijden en de gedeeltelijke confiscatie der goederen het geheele gezin gebracht hadden, drukten ook hem zwaar, zoodat hij diep in de schulden stak, en, zooals een tijdgenoot zegt, ‘gheen vat bier gheloof was.’

Voor het betwisten door Lamoraal van Egmond van het bezit van de heerlijkheid Westbroek van de graaf van Rennenberg zie men de post daarover door deze link aan te klikken. Deze graaf van Egmond zou tijdens zijn leven, behalve de heerlijkheid Westbroek ook veel van zijn andere goederen verkopen zoals in 1607 het graafschap Egmond en de heerlijkheid Purmerend aan de Staten van Holland. Lamoraals neef Lodewijk moest zich na diens dood nog tegen zijn schuldeisers verdedigen.

AD

U bevindt u op de Rondleiding Adel. Voor het vervolg klik HIER

 

Bron: het lemma Egmond, Lamoraal II, graaf van in het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, III, kol. 339.