Afbeelding: Marius Verkade, kruidenier en koloniale waren. Foto: collectie Rienk Miedema

 

Daags voordat in de serie Levende Monumenten het hoekpand Emmaplein 2 gefilmd zou worden, kreeg de brasserie Olivier met  een ongeluk te maken. Want gisterenmiddag reed een auto door winkelpui het restaurant binnen, vanaf de zijde Nachtegaallaan. Naar verluidt zijn er geen ernstige ongelukken gebeurd al was er wel schrik bij de bezoekers. Bedrijfsmanager Myrna Janssen zegt de hulpdiensten heel dankbaar te zijn. Ze wil de opnames voor Levende Monumenten graag vooruitschuiven naar een geschikter moment.

Bekijkt u hier de nieuwsreportage van RegioTV De Bilt.

 

Meer informatie

Het pand werd in 1916 gebouwd door de kruidenier Marius Verkade. Ooit stond deze winkel annex woonhuis er helemaal alleen, zoals de foto laat zien. Maar al snel kreeg Verkade een buurman in de slagerij van Henri Weijnands. Vanaf dat moment was Emmaplein 2 (toen nog Soestdijksestraatweg 124) een hoekpand met de Nachtegaallaan geworden.

Vanaf 1945 tot 2019 had Emmaplein 2 de functie van bloemenzaak. Aannemelijk is, dat in die periode de 2e etage op het gebouw is gezet. De firma Kors, verhuisde na de oorlog zijn winkel vanaf adres Nachtegaallaan 18. Hij werd daar opgevolgd door fa. Verhaaf (1965-1974), R.J. van der Kam (1974-2001) en Groen Flora (2001-2019). In 2019 betrok de Brasserie Olivier het pand. Dat restaurant was verhuisd vanuit het winkelcentrum De Kwinkelier.

 

VC

 

 

De reportage over Emmaplein 2 gaat helaas niet door. Daarom hieronder nogmaals de uitzending Levende Monumenten van juli 2021: De stationschefwoning van Bilthoven.