In de gemeente Maartensdijk werd de bevrijding van de Duitse overheersing uitbundig gevierd. Hier zien we hoe de waarnemende burgemeester van Maartensdijk D. Udo een toespraak houdt bij een feest in Tuindorp. Die wijk hoort nu bij Utrecht maar tot 1954 maakte hij deel uit van Maartensdijk. Udo was hiervoor raadslid geweest. De vorige waarnemend burgemeester A.G. Jongsma was een NSB’er geweest die meteen na de oorlog werd ontslagen. (Foto’s uit het album van F.W. Bonnet)
Nadat de bevrijders op 7 mei 1945 Maartensdijk waren binnengereden, vierde de bevolking de vrijheid uitbundig. Op de Molenweg zag je dansende Maartensdijkers. Later kwamen de georganiseerde festiviteiten. Op het weiland naast het huis van dokter Steyling (Dorpsweg 23) vierde men een groot feest en in Hollandsche Rading en Maartensdijk werden ook optochten georganiseerd.
In Groenekan reden praalwagens met voorstellingen die verwezen naar de oorlog. Zo was er een wagen met een huisgezin met een clandestiene radio en een noodkachel. Op een andere kar vertoonde men de illegale pers. De noodverlichting werd uitgedrukt met een spandoek: Al trappen we ons haast van kant, we hebben licht voor onze krant.
Ook in Tuindorp gingen de mensen spontaan de straat op. Ze versierden hun huizen en hielden een optocht met de wagens van groenteboeren. In het Paulushuis trad Heintje Davids op voor leden van de ondergrondse.
DAB
U bevindt zich op de rondleiding over de Bevrijding. Voor het vervolg klik HIER.
Literatuur:
Doornenbal, Opdat wij niet vergeten, in: Sint Maerten 2015 nr.49.
Hufen Hzn., Tuindorp, een bedrijvige gemeenschap in de twintigste eeuw, geschiedenis en biografisch woordenboek, Utrecht 2001.
Kolenbrander, Bevrijding in Maartensdijk, in: Sint Maerten 2010 nr. 38.