Op 31 oktober 1999 werd mevrouw Röell in haar huis de Berenpan in Bilthoven overvallen. De dieven verdwenen met zeven schilderijen. De eerste vijf kunstwerken werden in 2012 teruggevonden en de laatste twee vier jaar later. Zoals de zoon van mevrouw Röell zei: ‘Diefstal loont niet!’ Afbeeldingen: twee van de gestolen schilderijen, gemaakt door Jan van Goyen (boven) en Herman van Saftleven (onderaan), beide in particuliere collectie.

 

Meer informatie

Mevrouw Röell verwachtte op die dag in oktober ’s middags bezoek en zij had de deur van haar huis, die bijna altijd op slot was, alvast van het slot gedaan. Dit werd de vierentachtigjarige dame noodlottig. Enkele gemaskerde mannen drongen haar huis binnen, mishandelden haar en verdwenen met zeven kostbare schilderijen. Het huis, de Berenpan, ooit de officiële burgemeesterswoning (zie ook de bijdrage Hoe Coventry de burgemeester zijn woning kostte), wordt sinds 1951 door de familie bewoond. Het ligt in het bos aan een weggetje dat van de Soestdijkseweg naar onder meer de aspergekwekerij van de familie Buijs loopt.

De gestolen waar bestond uit vijf schilderijen van de bekende zeventiende-eeuwse meesters Jan Steen, Jan van Goyen, Joos de Momper, Herman Saftleven en Salomon Ruysdael. Ook pakte de twee dieven twee modernere doeken van Isaac Israëls en Wouterus Verschuur mee. De politie begon direct na de overval met een onderzoek en de beroofde familie stelde een flink geldbedrag in het vooruitzicht voor de gouden tip. Verdachten werden toen niet aangehouden.

In 2012 werd bij Christie’s een van de schilderijen ter veiling aangeboden. De eigenaar vertelde dat hij het op de vloeienmarkt in Antwerpen had gekocht. Van verdwenen kunstwerken wordt echter internationaal een lijst bijgehouden. Zo kon Christie’s vaststellen dat het aangeboden kunstwerk een gesloten schilderij was en informeerde men de politie. Deze deed nader onderzoek en kon de heler aanhouden. Bij verder politieonderzoek kon men ook vier andere schilderijen lokaliseren. Of de heler en zijn handlangers ook de mannen waren die de overval pleegden, werd niet duidelijk. Helaas was mevrouw Röell een paar maanden voor het terugvinden van de schilderijen overleden en kon zij het goede nieuws niet meer vernemen.

Er waren nog twee doeken zoek. De politie en de familie hadden goede hoop dat deze ook zouden opduiken en dat bleek inderdaad het geval. In januari 2016 werd in de Amsterdamse onderwereld een van de twee schilderijen aangeboden. Dit leidde in september 2016 tot de aanhouding van een man in Leeuwarden. Hierop volgde een huiszoeking, waarbij de politie in een loods de twee Bilthovense schilderijen aantrof. Daarmee kwamen ook deze laatste twee werken weer in het bezit van de familie Röell en was de diefstal opgelost.

EvdV

U bevindt u op de Rondleiding Misdaad. Voor het vervolg klik HIER

Literatuur:

NRC 9 november 1999

RTV Utrecht 11 juli 2012

Historiek 11 juli 2012

Omrop Frijslan 12 september 2016