Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarige jubileum van Jan Brinkhof als organist van de St. Michaëlkerk in De Bilt werd deze foto genomen. Jan zit in het midden en rechts naast hem zit zijn broer Kees. Ze zijn geboren in De Bilt. Beiden werden in maart 1945 gevangengenomen en op 5 april 1945 als represaillemaatregel voor een overigens mislukte aanslag door het verzet vanuit Bilthoven Noord gefusilleerd. (Foto gepubliceerd met toestemming van Kees Brinkhof jr.)
Aan de Soestdijkerweg 8a, juist op het gebied van Den Dolder, gemeente Zeist, op een onverharde weg naast het bungalowpark Prinsenburg, staat een oorlogsmonument op ca. 25 meter van de weg. Op donderdag 5 april 1945 werden daar tien mannen gefusilleerd. Sinds 1970 staat er een hardstenen kruis met een plaquette met de namen van de geëxecuteerden en hun geboortedata. Op die plaquette worden ook de namen van de broers Brinkhof vermeld: Johannes (Jan) Hendrikus Brinkhof, geboren te De Bilt op 8 juni 1895, en Antonius Cornelis Joseph (Kees) Brinkhof, geboren te De Bilt op 22 augustus 1908, beiden wonende te Utrecht
Aanleiding voor het fusilleren was de laatste actie van de Binnenlandse Strijdkrachten (B.S.) uit Bilthoven. De opdracht luidde om op 3 april 1945 ’s avonds laat een langskomend munitietransport te voorzien van springladingen. Deze aanslag mislukte, maar wel werd een lid van een Duitse patrouille dodelijk getroffen. Overeenkomstig de afgekondigde represaillemaatregelen werden op 5 april, dus vier weken vóór de bevrijding, tien ‘Todeskandidaten’ uit de gevangenis gehaald en op de plaats van het vuurgevecht standrechtelijk doodgeschoten.
De broers Brinkhof zaten gevangen op het Wolvenplein en werden door Willy Lages te Amsterdam uitgekozen om te worden gefusilleerd. Hun verbondenheid met de gemeente De Bilt was de basis van de keuze. De andere acht personen, gefusilleerd op het grondgebied te Zeist, hadden geen binding met deze gemeente.
Op 14 maart 1945 werden ze gearresteerd door de Utrechtse politie samen met de Duitse autoriteiten. In een leeg staand huis van een lid van de NSB-organisatie probeerden ze hout te verzamelen om hun woning een beetje te verwarmen. Het was de bekende hongerwinter, waarin naast honger ook kou werd geleden en brandstof was er niet meer. Ze werden door een niet meer te achterhalen NSB’er verraden.
Jan en Kees Brinkhof, geboren in De Bilt, liggen begraven op het Nationaal Ereveld te Loenen bij Apeldoorn. Als beroep wordt vermeld: van Jan schilder en Kees stukadoor/schilder. Tijdens de oorlog zouden ze ook lid van het verzet zijn geweest. Beiden waren gehuwd in Utrecht en kregen kinderen. Op 5 juli 1944 werd een zoon geboren die ook Kees werd genoemd, negen maanden vóór de dood van zijn vader. Hij en zijn twee kinderen hebben nooit hun vader of opa gekend.
Jan Brinkhof volgde in 1916 de heer A. Boere op als organist van de Rooms Katholieke Sint Michaëlkerk in De Bilt. In 1941 vierde hij als organist zijn 25-jarig jubileum. Hij bleef in functie tot aan zijn dood in 1945.
De Historische Kring D’Oude School heeft via haar voorzitter dhr. P. Meuwese de burgemeester verzocht de namen van de broers Brinkhof na 75 jaar ook te beitelen op de sokkel van het herdenkingsmonument bij Jagtlust. Dit verzoek is niet gehonoreerd.
Het onderzoeksrapport dat zij voor deze aanvrage opstelden, kunt u downloaden en inzien hier:
LvV
U bevindt zich op de rondleiding over de Tweede Wereldoorlog. Voor het vervolg klik HIER.