U bevindt u op de Rondleiding Adel. Om het begin te vinden klik HIER

Op 7 mei 1769 trouwde mr. Gerrit Corver Hooft (1744-1807) in de Westbroekse kerk met Margaretha Straalman (1751-1832). Dit is een dorpsgezicht uit 1780 met op de achtergrond de kerk waar het huwelijk voltrokken werd. De tekening is van N. Wicart (Utrechts Archief 206267).

De bruidegom kwam uit een aanzienlijk Amsterdams geslacht en zou  niet alleen schepen en raad van Amsterdam worden maar ook baljuw van Naarden en Gooiland en drossaard van Muiden. De jonge bruid was vrouwe van Ruwiel. Het is niet bekend waarom deze twee leden van een vooraanstaand Amsterdams regentengeslacht juist in Westbroek trouwden. Mogelijk was er een relatie van de familie met de heren van Westbroek, de heren Van Tuyll van Seroostkerke. Misschien bestond er een relatie met Maartensdijk: de zuster van de bruid, Cornelia, trouwde in 1768 met Hendrik Maurits van Weede, die in 1723 in Westbroek geboren werd.

Deze Hendrik Maurits was ook een vooraanstaande regent, raad van Amsterdam (1785-1787) en bewindhebber van de W.I.C. (1775). Zijn vader Everard was in 1711 in Maartensdijk geboren, mogelijk op Beukenrijk. Zijn naam komt niet voor onder de eigenaren van andere Maartensdijkse buitens in die tijd. Met Beukenrijk was een eeuw later wel een ander rijk Amsterdams regentengeslacht verbonden, want in 1815 stierf  de bejaarde mr. Willem Huydecoper op dit landgoed.

AD

U bevindt u op de Rondleiding Adel. Voor het vervolg klik HIER

 

Bron: J.E. Elias, De vroedschap van Amsterdam 1578-1795 (2 delen) (Amsterdam 1903-1905).

Oeroude aristocratie

In Maartensdijk woont ook nu nog aristocratie. In de persoon van Romulo Döderlein de Win restaurator van beroep, die familiebanden heeft met Keizer Karel de Grote, de Amsterdamse familie Hooft en het voormalig ‘opperhoofd van Japan’ én baron David Hendrik Chassé.  Döderlein de Win organiseert jaarlijks de Biltse herdenking op 15 augustus van de Bevrijding in Nederlands-Indië.

 

 

 

 

Spring naar toolbar