Gerrie Rooken werd in 1933 geboren op de boerderij Olden Brandenbrug als derde kind van Dirk Rooken (1901) en Thérèse Christine Henriëtte Ihmels (1904).
Haar zusje Aartje was van 1929 en zus Connie was van 1932. Na haar kwamen nog de broertjes Cornelis (1938), Dick (1940) en Jan (1943). De baker Reina reed vanuit Utrecht met de motorfiets. Nog altijd denkt Gerrie met dankbaarheid terug aan deze vroedvrouw die voor haar moeder een rots in de branding was. De jeugdherinnering van gerrie Seldenrijk-Rooken biedt een interessant overzicht van De Bilt en Bilthoven in de crisisjaren en de oorlogstijd.
Meer informatie
Onze boerderij stond precies op de plaats waar nu het winkelcentrum Planetenbaan is. Een smal weggetje naar de 1e Brandenburgerweg met rechts een sloot en links een weiland met vee in de zomer. De 1e Brandenburgerweg was een brede straat met aan de overkant schitterende eikenbomen, een ruiterpad (berm) en een voetpad. Dan was er het bos met daarin Huize De Varenkamp. De huizen met de even nummers aan de zijde van de begraafplaats zijn volgens mij gebouwd in 1940/41. Als achtjarig meisje zag ik de verhuiswagens en met grote spanning bekeek ik de nieuwe overburen. In de nieuwe huizen woonden veel marechaussees met hun gezinnen. Ik denk dat De Varenkamp hun centrale was.
Fia Bouman en Janny Veenendaal werden mijn vriendinnetjes, een trio, dat door dik en dun met elkaar speelde en heel veel kattenkwaad uithaalde. Fia ging naar de openbare Leijensewegschool (1919-1956), Janny naar de gereformeerde Groen van Prinstererschool en ik naar de Reoboth School met den Bijbel. De vaders van Fia en Janny waren wachtmeester en opperwachtmeester bij de Marechaussee. Na schooltijd en in vakantie waren wij altijd met z’n drieën.
Speelgoed
Mijn vader had eind jaren dertig een vermeerderingsbedrijf van pluimvee, maar in de beginjaren van de oorlog stonden diverse kippenhokken leeg. Al gauw hebben wij ons een kippenhok toegeëigend en werd het ons speelhuis. Met oude gordijnen, vloerkleden en andere huishoudelijke attributen was dat een geweldig speeldomein. Ons eigen bezit aan poppen, wiegjes en poppenwagens was in die tijd niet bijzonder.
Zo kwam het dat wij een vierde buurmeisje Rietje, enkele jaren jonger, hebben gedoogd om met ons mee te doen. Zij was enig kind met een grote slaapkamer voor haar alleen en ze was in het bezit van meerdere poppen, wandelwagentjes, wiegjes en schitterend speelgoed. In onze ogen was ze verwend. Toen was dat slechts jaloezie en nu vertel ik met schaamrood op de kaken dat wij ons tegen haar hebben misdragen. We hebben met een stok een beetje koeienpoep op haar prachtige jurk gesmeerd.
Sport en spel
Naast het spel van ‘vadertje en moedertje’ waren wij natuurlijk veel buiten en konden uitstekend overweg met de katapult. Deze maakten wij zelf van een flinke gevorkte tak en een weckring uit moeders kast. Wij hielden schietwedstrijden bij de fraaie tuinen in de buurt. Een van ons ging vervolgens snel de omver geschoten tulpen ophalen.
Met bloemen uit onze ouderlijke tuinen, de weilanden en de ‘geschoten’ bloemen maakten we boeketjes en daarmee gingen we langs de huizen om ze te verkopen. Dit deden wij met onze bokkenwagen. Die had veel bekijks, want niet ieder kind had een bokkenwagen. Wij vielen door de mand, want de tulpen in onze bloemenpracht verraadden onze schietpartij. Er volgde bezoek aan onze ouders, waar natuurlijk de nodige straf op volgde.
We speelden ook brave spelletjes zoals hinkelen, standbal en verstoppertje. In de zomer waren we vaak te vinden in het zwembad Brandenburg. Ik had al heel vroeg zwemmen geleerd. Als lid van de zwemclub Brandenburg heb ik veel getraind voor waterpolo en voor zwemwedstrijden.”
VC
Met dank aan mevrouw Gerrie Seldenrijk-Rooken uit Bilthoven
De boerderij de Olden Brandenburg werd in 1958 afgebroken. Op die locatie werd in 1959 winkelcentrum Planetenbaan gebouwd. Begin oktober 2019 viert dit eerste overdekte winkelcentrum van Nederland zijn 60-jarig jubileum.
Bronnen:
Boerderij in Oorlogstijd uit: Verhalen van vroeger en nu uit De Bilt, Bilthoven, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek, 2013. Redactie Petra Cremers e.a.
Zes en een halve eeuw onderwijs in De Bilt, 1996: Tjitse Langerveld.
Foto: Kinderen voor de nieuwbouwwoningen op de 1e Brandenburgerweg (1942). Rechts: Fia en Gerrie. Privécollectie Gerrie Seldenrijk-Rooken.