Op de rotonde in de Hessenweg staat het beeld Europa en de stier van de Biltse kunstenaar Jits Bakker. Het beeld, waaruit woeste kracht spreekt, is gebaseerd op een verhaal uit de Griekse mythologie. Zeus, de Griekse oppergod, had zijn oog laten vallen op de Fenisische prinses Europa. Toen zij op een dag op het strand stond, verscheen Zeus in de gedaante van een witte stier. De stier, die zich vriendelijk voordeed, wist Europa zover te krijgen dat zij op zijn rug plaats nam, waarna hij zich in zee stortte en in één stuk door naar Kreta zwom. Daar vertoonde hij zijn ware gedaante en bezwangerde haar in de schaduw van een plataan. Europa baarde drie zonen, waaronder Minos, en huwde met de koning van Kreta die haar kinderen adopteerde en opvoedde. Een kleinere versie van het beeld in wit marmer uitgevoerd is te vinden in het beeldenpark bij Beerschoten. (Foto Wim Krommenhoek)

Jits Bakker (1937-2014) was een kunstenaar uit de Bilt. Hij werd vooral bekend als beeldhouwer, maar was ook schilder. Veel van zijn werk is te zien in het beeldenpark Provinciaal JitsArt Museum op het landgoed Beerschoten.

WK

Link naar Beelden langs de weg, een reis langs kunst in De Bilt.

Link naar Beeldenpark