U bevindt u op de Rondleiding Adel. Om het begin te vinden klik HIER.
Men ziet een portret van mr. Floris Petrus van Ewijck van Oostbroek en De Bilt, geboren 1737, raad in de vroedschap te Utrecht (1787-1795), overleden 1813. Het is een anoniem schilderij. Het bevindt zich in de Fundatie van Renswoude te Utrecht. Deze post vormt een uitzondering in deze rondleiding (waarin alle andere genoemde hoofdpersonen wel tot de adel behoren.) De Van Ewijcks van Oostbroek en de Bilt behoren tot het patriciaat, de verzamelnaam voor aanzienlijke geslachten die genoemd worden in het ‘Blauwe Boekje‘.
Floris Petrus was de zoon van Johan Henrick van Ewijck (1696-1782). In 1744 kocht deze de heerlijkheid De Bilt voor ruim 20.000 gulden. Johan Hendrik woonde sinds 1742 in het buiten Vrijheidslust dat naast het buiten Arenberg lag.
Hij werd in 1782 opgevolgd door zijn enige zoon, de hier afgebeelde Floris Petrus. Deze was advocaat bij het Hof in Utrecht, raad in de vroedschap en schepen van de stad. Onder zijn bewind werd een nieuwe, hoge stellingmolen in De Bilt gebouwd, op de zuidoostelijke hoek Hessenweg-Looijdijk. Hij stelde een vroedvrouw aan en in 1793 bezorgde hij De Bilt de eerste brandspuit.
WK
U bevindt u op de Rondleiding Adel. Voor het vervolg klik HIER.
Bron: Wim Krommenhoek Ambachtsheren en baronnen op het kerkhof van de Dorpskerk. In: De Biltse Grift (september 2010) 80-83.
Zie ook: Het kerkhof van de Dorpskerk