Dit is de Rondleiding Misdaad in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin, klik HIER.

Coenraad Slooth , een inwoner van De Bilt, hield van Anna Maria Reechmoth Thibante en zij hield van hem. Dat zou geen probleem zijn als Anna Maria niet de vrouw was van Bruno Jellega.

In oktober 1660 had de Utrechtse rechtbank al vastgesteld dat Coenraad met de vrouw overspel had gepleegd en dat ze elkaar niet meer mochten zien. Twee maanden later kreeg het Hof Provinciaal van Utrecht informatie, vermoedelijk van de echtgenoot, dat Coenraad nog steeds ‘dagelijcks omme gaet ende converseert’ met Anna Maria. Het zijn beschaafde bewoordingen, maar ze wijzen erop dat de geliefden samenwoonden en waarschijnlijk de liefde bedreven – betrappen op heterdaad was natuurlijk lastig.

Afbeelding: een illustratie van overspel uit Joos de Damhouder, Practycke in criminele saken.

Op 6 december beval het Hof dat de geliefden binnen vierentwintig uur uit elkaar moesten gaan en niet meer met elkaar mochten omgaan. Anders zou men Coenraad een straf opleggen naar goeddunken van het hof. Het optreden van het Hof was op deze Sint Nicolaasdag niet erg streng; het ging in feite alleen maar om een herhaling van het omgangsverbod.

Op 19 december werd het vonnis aan Coenraad Slooth betekend en bevestigd.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Misdaad. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Het Utrechts  Archief 239-1 Inventaris nr. 99-13 Register van criminele sententies van het Hof van Utrecht nr. 2060.

Spring naar toolbar