Hendrik Jacob van Hengst (1742-1817) was een fervente patriot en de bouwer van het landhuis Persijn aan de Achterwetering in Maartensdijk. De villa zoals wij die kennen is in 1778 gebouwd. De afbeelding is een tekening van Persijn in 1828 gemaakt door H. W. Persijn (Collectie Het Utrechts Archief).

 

 

Meer informatie

In 1767 erfde Hendrik Jacob van Hengst na het overlijden van zijn moeder Sara Verdion de boerenhofstede Persijn aan de Achterwetering in Maartensdijk. Deze hoeve was in 1721 gekocht door zijn grootvader Hendrik Gerrit van Hengst, een lid van de vroedschap van de stad Utrecht. Hendrik trouwde in 1770 met Jacoba Catharina Berger, de dochter van de burgemeester van Utrecht Cypriaan Berger. Zij kregen twee zoons.

Hij werd in 1774 lid van het provinciaal Hof van Utrecht en Hoogheemraad van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Bovendams. Toen de Patriotten het bestuur van de stad Utrecht overnamen, werd hij in 1786 lid van de vroedschap. Dat was echter niet voor lang want in 1787 arriveerden de Pruisen in de stad en het hele gezin vluchtte naar Bremen. Vanwege de gezondheid van zijn vrouw kwam hij echter weer snel terug op Persijn. Daar overleed zij op 16 juli 1788.

In deze tijd sloopte hij de boerenhofstede en bouwde hij op de fundamenten een herenhuis in klassieke stijl, dat hij ook Persijn noemde. Daarnaast kocht hij veel  bouwland met boerderijen, onder andere Koddestein aan de Maartensdijk. Toen hij in 1789 hertrouwde met een nichtje van de buren, was hij 47 jaar oud. Zij was prinsgezind, maar het was toch een gelukkig huwelijk.

Een nieuwe tijd brak aan. De Fransen namen het gezag in de Republiek over en Hendrik Jacob werd in 1796 weer lid van het bestuur van het district Utrecht. Patriotten  vormden een regering in 1798 en omdat hij ze te radicaal vond, trok Van Hengst zich terug. In 1802 werd hij toch benoemd tot president van het departementaal bestuur. Tot 1811 bleef  hij in functie, ook tijdens de regering van koning Lodewijk Napoleon. Hij bedankte voor het aanbod  om membre du Conseil General du Zuiderzee te worden. Hij was te oud vond hij zelf. Sinds 1809 alleen, overleed hij eenzaam in zijn huis in Utrecht.

LdM

 

U bevindt u op de Rondleiding over de noordelijke landhuizen. Voor het vervolg klik HIER

Literatuur:

L. de Raadt, Hendrik Jacob van Hengst, bewoner van Persijn, in: St. Maerten 37 (december 2009).