Het gemeentehuis van Maartensdijk is hier geschilderd door Adri Pieck uit Hollandsche Rading (1894-1982) (Collectie Gemeente De Bilt, foto AD).

 

Meer informatie

Op het adres Tolakkerweg 217 staat het voormalige gemeentehuis van Maartensdijk. De hofstede De Tolakker is gebouwd in het eerste kwart van de zeventiende  eeuw. Het was eerst een herberg die ook werd gebruikt als rechtshuis en in 1883 kwam het in gebruik als gemeentehuis. In het voorhuis werden de secretarie, de burgemeesterskamer en de woning van de gemeentesecretaris gevestigd. De raadzaal lag op  de eerste verdieping. Het achterhuis bleef dienst doen als herberg.

In 1907 werden de kopgevels  vernieuwd en bracht men trapgevels met ramen aan. In 1931 kreeg de gemeentearchitect Ch.H. Quéré opdracht, het gemeentehuis uit te breiden en grootscheeps te renoveren. Het werk kwam in feite neer op nieuwbouw.  Wel bleef de kapconstructie uit 1907 behouden.  Aan de buitenzijde werd een gevelsteen met een afbeelding van St. Maarten aangebracht.  Het trappenhuis werd opgesierd met een glas-in-loodvenster met gebrandschilderde glazen van A.C. Valstar uit Bilthoven met in het midden een afbeelding van St. Maarten met daaromheen de wapens van Oostveen, Maartensdijk en de provincie Utrecht. Op een raam links staat de kerk van Maartensdijk en op het rechterraam het kerkje van Blauwkapel, dat ooit bij de gemeente hoorde. Sinds de jaren zestig van de twintigste  eeuw is het gemeentehuis een rijksmonument.  Tegenwoordig is er een bedrijf gevestigd.

AD

Bron : Michiel Kruidenier en Joost van de Spek, Maartensdijk. Geschiedenis en architectuur (Zeist 2000)  180-183. Verder: Lous de Raadt en Jettie Verwer, Van herberg tot gemeentehuis, in: St. Maerten   nr. 24 (december 2002) 31042. Voor meer over dit voormalige gemeentehuis klik men HIER.

Zie ook op deze site:

Een glas-in-loodraam in het gemeentehuis

Historisch overzicht van Maartensdijk

Hieronder: het gemeentehuis omstreeks 1920. (Collectie Utrechts Archief)