Er waren in De Bilt en Bilthoven vele vormen van verzet tegen de Duitse bezetter. Men leest in het artikel ‘Het verzet in onze gemeente’ van drs. Hans Brugman: Een verzetsactie was het maken van valse persoonsbewijzen door de fotograaf Salomon de Wolf. Hierboven ziet men een blad uit de Erelijst in het gebouw van de Tweede Kamer, met daarop de vermelding van Salomon de Wolf, die kennelijk tot de geëxecuteerden behoorde.

 

Meer informatie

Het artikel vervolgt: Tijdens een inval door de SD in zijn woning aan de Soestdijkseweg 353 (ook wordt het adres Soestdijkseweg Noord 53 genoemd) op 16 januari 1945, ontstond een vuurgevecht waarbij een of twee Duitsers werden gedood. Een week later werden acht mannen vanuit de gevangenis aan het Wolvenplein naar de tuin van het betreffende pand gevoerd en daar ter plekke doodgeschoten. Het betrof twee verzetsmensen waaronder De Wolf en zes zwarthandelaren.  Afgebeeld is een deel van een persoonsbewijs uit de oorlog. Die werden vaak vervalst, bv. door de J voor Jood te verwijderen.

In het dagboek van Luise Kramer-Scheffels leest men over de gebeurtenissen op 16 januari 1945: Bützi komt lijkbleek terug van boodschappen doen. Bij de arrestatie van de vrouw van fotograaf Salomon de Wolf was op de Duitse soldaten geschoten en ter afschrikking werden acht voorbijgangers ter plekke doodgeschoten en in de tuin van De Wolf achtergelaten.

AD

 

Literatuur:

J.J. Vos, Bilthoven in de hongerwinter. Grepen uit het dagboek van Luise Kramer-Scheffels. In: de Biltse Gift, september 2004, 66-75

drs. Hans Brugman, ‘Het verzet in onze gemeente’. In: De Biltse Grift (juni 2005) 34-41.