Philip de Leeuw, die was ondergedoken in Bilthoven, gaf leiding aan de aanslag op de spoorlijn Utrecht-Amersfoort in november 1944. Dit koste het leven van  Mach Balk, Pieter ter Beek en Philip de Leeuw zelf. Afbeeldingen:  Monument Kruis op de berg” (foto Wikipedia) en Philip de Leeuw (foto van de Oorlogsgravenstichting).

 

Meer informatie

Philip de Leeuw was econoom. Zijn huwelijk met Betty Polak vond plaats tijdens de mobilisatie, kort voor de Duitse inval, in de Neie Sjoel in Amsterdam. Philip en zijn echtgenote waren lid van de zionistische Joodse Jeugdfederatie. Als Palestina Pioniers bereidden zij zich voor op hun vertrek naar Palestina.

Tijdens de mobilisatie en de meidagen 1940 was hij officier bij het grensdetachement in Dinxperlo. Een illegale overtocht naar Engeland mislukte. In januari 1943 dook hij samen met zijn vrouw onder, eerst in Deventer maar later, omdat dat veiliger leek,  in het Apeldoornse Bos, een joodse instelling voor geesteszieken. Daar werkten zij in de verzorging en in de tuin.

Op hun verdere vlucht voor de bezetter kwam Philip de Leeuw in contact met het verzet in Bilthoven, waar hij commandant werd van een sabotagegroep. In opdracht van de regionaal commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten voerde hij het commando bij de aanslag op de spoorlijn bij Groenekan in de nacht van 7 op 8 november 1944. Deze aanslag mislukte toen ze werden ontdekt door een Duitse patrouille. Philip wist in eerste instantie te vluchten maar werd later op de avond toch met zijn vrouw gearresteerd. Hij kwam terecht in de strafgevangenis in Utrecht.

Als vergelding voor een aanslag op een Duitse onderofficier werden uit verschillende gevangenissen zes personen gehaald. Philip was daarbij en op 20 november 1944 werden de zes geëxecuteerd op de Prattenburg op de grens van Rhenen en Veenendaal.

Hij is begraven op het Ereveld Loenen (vak E, graf 1284) En op de plek van de fusillade is later een monument geplaatst als een aandenken aan deze gebeurtenis. Zijn naam wordt bij het kruis vermeld. Op het verzetsherdenkingsmonument te Bilthoven bij het gemeentehuis Jagtlust ontbreekt echter zijn naam. De Historische Kring D’Oude School van De Bilt heeft na een gedegen onderzoek aan de burgemeester het verzoek gedaan de naam van Flip de Leeuw alsnog op de sokkel van het monument te (laten) vermelden.

Het rapport daarover, Herdenkingsmonument bij Jagtlust en Het kruis op de berg, een tragedie, vindt u hier: L.J.TH van Vlodorp, Herdenkingsmonument bij Jagtlust en Het kruis op de berg Een tragedie.

LvV

U bevindt zich op de rondleiding over de Tweede Wereldoorlog.
Voor het vervolg klik HIER.

Spring naar toolbar