Marc Doek (1974) is vader van drie zoontjes. Of zij ooit de vijfde generatie zullen vormen van het textielgeslacht Doek, staat nog in de sterren. Word maar dierenarts of zo, zou hij zijn kinderen op dit moment aanbevelen. De rendementen staan enorm onder druk, weet de afgestudeerd econoom. Zeker in deze coronaperiode valt het niet mee om een damesmodezaak overeind te houden. Zijn overgrootvader startte een textielhandel op Nachtegaallaan 2. Op dezelfde plek waar ooit het Bilthovense hotel Regina had gestaan.

 

Meer informatie

Tijdens zijn studie zag Marc Doek aanvankelijk meer in een bestuurlijke functie buiten de deur: de Raad van Bestuur van Ahold leek me wel wat.  Toch nam hij in 2005 de winkel over van zijn vader Paul, want de zelfstandigheid die hij ervoer bij de ‘Heineken Studentenservice’, was hem uitstekend bevallen:

Ik was student, kreeg een zak geld en twee jaar verantwoordelijkheid. In die tijd werd de ondernemer in mij geboren. Hoewel mijn vader al verregaande plannen had om de zaak te verkopen ben ik er in 2000 toch zelf ingestapt. 

Doek, als voorzitter van de winkeliersvereniging Bilthoven-Centrum alsnog bestuurlijk actief, is zeker niet ontevreden over de lokale detailhandel, want in het oude centrum van Bilthoven is bijna geen leegstand. Dat zijn eigen modehuis het goed doet komt volgens hem door de persoonlijke benadering door het personeel. Op grond van data-informatie en jarenlange ervaring weet Doek nog steeds tegemoet  te komen aan wat de vrouwelijke klant in Bilthoven wil. Ik schiet raak wat mijn doelgroep betreft, is zijn overtuiging.

Historie 

Marc’s vader Paul Doek was de zoon van Pieter (PC) en neef van Gerrit (GK) Doek jr. Hun vader was stichter Gerrit (GK) sr. Laatstgenoemde fietste in 1937 via Bilthoven naar Utrecht, toen hij de stuitte op het leegstaande hotel dat inmiddels Hotel Centraal heette. Na een tweede brand, stond het te koop en Gerrit Doek hapte toe.

Een jaar later verrees op die plek de Bilthovense tak van Doek-textiel die vanaf 1922 al twee vestigingen had in Utrecht. De verkoop varieerde van confectiejassen tot keukentextiel, bollen wol en manufacturen. Uit dit geheel destilleerde zich uiteindelijk het damesmodehuis en de lingeriezaak. Aan de Julianalaan hadden opa Pieter en vader Paul Doek nog enige tijd het bedrijfsonderdeel meubelinrichting ondergebracht.

Oorlog en bevrijding 

Op 14 november 1945 werd Gerrit Doek sr. (1888), onderweg als cursusleider van het manufacturenbrevet, dodelijk aangereden door een Canadese legerwagen.  Dat was nieuwe slag voor de familie, die na een vliegende start in 1938 tijdens de oorlogsjaren met schaarste had gekampt en ook nog met de gevolgen een bombardement door de geallieerden.

In het laatste jaar van de oorlog trok Bilthoven extra aandacht van geallieerde vliegers, die daar een of andere Duitse generaal zochten en er zo nu en dan wat bommen lieten vallen. Bij een van die aanvallen werden midden in het dorp enige winkels en huizen met de grond gelijk gemaakt. In het 21 meter lange front van onze zaak was geen ruit meer heel. 

Vervolgens werd onderdak geboden aan een andere getroffen winkelier: de plaatselijke vestiging van de ‘firma Albert Heyn’. De meubels en andere bezittingen van gezinnen in de nabije omtrek werden opgeslagen in het sousterrain aan Nachtegaallaan 2.

In 2020 is P.Doek in Bilthoven als enige zelfstandige modezaak overgebleven. De vestigingen in Utrecht aan de Maasstraat en Balijelaan zijn verkocht aan de kledingketens Hunkemöller en Vero Moda.

VC

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

 

VC

 

Met dank aan Marc Doek

Bron: 25 jaren Doek, 1922-1947, Utrecht – Bilthoven

Kopfoto: Hotel Regina, kaartencollectie Veldhoven

Foto: Doek- voordeelverkoopkrant geldig van do. 10 december en wo. 16 december. Jaartal onbekend.