Winter 1944-45. Het was zondagmorgen. Er was een bom gevallen op de spoorlijn. Bij de overweg hielden de Duitsers de kerkgangers aan om te helpen bij het vrijmaken van de spoorbaan. Ik ging kijken. Ik was nog geen zestien en had dus niets te vrezen. Toch werd ik aangehouden. Pas een paar uur later kon ik weglopen. (Foto: Interieur van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand op zondagmorgen, privécollectie Philip Holt.)

 

Meer informatie

Philip Holt, geboren in 1929 in Utrecht, woonde sinds 1934 met zijn ouders in Bilthoven aan Sweelincklaan 10. Daar waren ze terechtgekomen door de ziekte van zijn vader, een gynaecoloog, die in 1929 besmet was geraakt met Tuberculose. In de jaren 1934-1941 specialiseerde zijn vader zich, om zich in 1941 als seksuoloog in Utrecht te vestigen. Dat vak stond in die tijd nog in de kinderschoenen.

Het huis lag aan het Oorsprongpark, vlakbij de Maliebaan. Al in 1942 werd onze woning door de Duitsers gevorderd en toen begon een tijd van halfjaarlijkse verhuizingen tussen Utrecht en Bilthoven, tot oktober 1945. Mijn vader had praktijk aan huis en de patiënten reisden trouw achter hem aan. Voor mijn moeder vielen al die verhuizingen niet mee. 

In Utrecht had de twaalfjarige Philip het Bonifatiuslyceum bezocht, maar toen het gezin verhuisde naar de Merellaan in Bilthoven Zuid, verruilde Philip het Bonifatius voor Het Nieuwe Lyceum. Hij kwam in een zogeheten opvangklas die was ingesteld voor kinderen van evacués. Ook dat duurde niet lang, want in september 1943 werd het HNL door de Duitsers gevorderd. Er kwam tijdelijk vervangende lesruimte op verschillende adressen in Bilthoven, zoals de Villa Oase. Vanaf september 1944 tot mei 1945 was er helemaal geen onderwijs meer.

Pas na de oorlog vonden Philips ouders en de praktijk van zijn vader weer vaste grond onder hun voeten en verhuisden ze naar Jan Steenlaan 34 in Bilthoven. Philip ging naar het jezuïeteninternaat De Breul in Zeist. Na het behalen van zijn einddiploma in 1948 trad hij in bij de Benedictijnen van Egmond en daar is hij monnik en priester geworden.

Toen mijn vader in 1964 was gestorven en zijn moeder hulpbehoevend werd, heb ik van 1969 tot 1971 bij zijn moeder in Bilthoven gewoond en daar geassisteerd in de parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Deze parochiekerk aan de Gregoriuslaan, vlak bij Sweelincklaan 10, was Philip goed bekend want die had hij als kind ook al bezocht.

Met dank aan Philip Holt en Joep Hoeks

VC

U bevindt zich op de rondleiding over de Tweede Wereldoorlog.
Voor het vervolg klik HIER.