U bevindt u op de Rondleiding Beelden in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin klik HIER.
Tussen de beeldende kunsten valt de beeldhouwkunst op doordat hij drie dimensies gebruikt. Beelden kregen een vorm in been of hout, in metaal, steen, gips en later ook in keramiek en allerlei moderne materialen. Ze werden gesneden, gehakt of gegoten.
Lange tijd had de beeldhouwkunst een dienende functie. Beelden werden gemaakt ten dienste van de godsdienst of om een heerser te eren of als grafmonument. Uit de geschiedenis van De Bilt kennen we de beelden van de Heilige Grafkapel van Vrouwenklooster (1494) die nu in het Centraal Museum in Utrecht bewaard worden. Een grafmonument is het beeld van wijbisschop Boudewijn van Sterkenburg in de kerk van Westbroek (1366).
In de protestantse cultuur van de Republiek waren beelden niet erg populair. Een enkel grafmonument vormde een uitzondering. Na de beeldenstorm waren religieuze beelden zelfs taboe. Het dorp De Bilt was klein en men vond het niet de moeite waard om er standbeelden te plaatsen.
Landgoederen werden wel met beelden verfraaid. Drie beelden die op Eyckenstein hadden gestaan, zijn later in Gasselte teruggevonden. Uitgebreider in formatie daarover leest u HIER.
In de negentiende eeuw werden in ons land wel standbeelden van vorsten, vaderlandse helden en geleerden gemaakt. Bij het KNMI onthulde men in 1900 een buste van Buys Ballot die was gemaakt door Pier Pander.
Daarnaast ontstond in de negentiende eeuw erkenning voor beelden die als zelfstandig kunstwerk werden gemaakt en niet meer een dienende rol speelden. Parallel aan het impressionisme gebruikten kunstenaars zoals Camille Claudel en Auguste Rodin lossere vormen.
In de twintigste eeuw werden nog vrijere vormen ontwikkeld zodat er een waaier ontstond vanaf figuratieve menselijke gestalten tot bijvoorbeeld abstract expressionisme en conceptuele kunst en installaties. Uit deze periode komen bijna alle beelden in De Bilt.
DAB
Dit is de Rondleiding Beelden in de Bilt. Voor het vervolg klik HIER.