Op de foto ziet men een afbeelding van het Huis te Veen (Collectie Het Utrechts Archief). In 1076 werd het geslacht Veen genoemd als bezitter van een versterkt huis op de plaats van het huidige Blauwkapel.

De familie Veen stierf in 1423 uit. Op basis van archeologisch  onderzoek kon worden vastgesteld dat het hier afgebeelde Huis te Veen rond 1400 gebouwd moet zijn en in de tweede helft van de zeventiende eeuw werd gesloopt.

Omstreeks 1408 is sprake van een huiskapel. In 1451 werd er bij het kasteel een slotkapel gebouwd ter vervanging van deze huiskapel. Deze slotkapel werd het huidige kerkje. In de 17e eeuw waren alleen nog de grachten van het kasteel over. Tussen 1818 en 1821  op de plaats van het kasteel fort Blauwkapel gebouwd.

Zie op deze site: Ooit Maartensdijk: fort Blauwkapel: https://onlinemuseumdebilt.nl/ooit-maartensdijk-fort-blauwkapel/

Literatuur:

W.L. van den Brink, Het Huis te Veen. In: St. Maerten, afl. 23 (juni 2002) 6-17; C.M.W. den Hartog, m.m.v. M. van Dinter en M. Hendriksen, Blauwkapel. Proefsleuvenonderzoek aan de Kapelweg 25/27 te Blauwkapel (gemeente Utrecht 2013)