Dit is de Rondleiding Misdaad in De Bilt. Om terug te gaan naar het begin, klik HIER.

Zodra de handelaar ’s avonds de deur van zijn huis opendeed, werd hij weer naar binnen geduwd. De aanvallers knevelden hem en gooiden een lap over zijn hoofd. De boeven waren volgens het slachtoffer zo’n kwartiertje binnen. Na hun vertrek wist de heer Apeldoorn zich te bevrijden en liep hij snel naar een agent die in de buurt woonde. Deze schakelde meteen de burgemeester in. Ondanks de snelle actie werden de daders niet veroordeeld. Foto: De Looidijk, waar de gebeurtenissen zich afspeelden, in 1929. (Collectie Rienk Miedema)

 

Meer informatie

‘Handelaar in afbraak’ Apeldoorn woonde alleen, in een vrijstaande woning aan de Looydijk in de Bilt. Op vijf januari 1932 werd tegen zeven uur ’s avonds op de deur geklopt.  De zeventigjarige man deed open en werd meteen weer naar binnen geduwd, bedreigd en op een stoel vast gebonden. Hij kreeg zijn eigen zakdoek in de mond en een doek over het hoofd. De insluipers, het waren er twee, doorzochten de woning en gingen er met zestien gulden, een revolver, twee horloges en twee scheermesjes vandoor. De heer Apeldoorn wist zich na enige tijd te bevrijden en liep naar een politieagent die in de buurt woonde. De burgemeester, baron Van der Borch tot Verwolde van Vorden, zette meteen een zoekactie naar de daders op touw, maar dat leverde aanvankelijk niets op.

Door samenwerking tussen de Biltse en Utrechtse politie pakte men de vermoedelijke daders enige tijd later op. Het waren ongunstig bekendstaande mannen die vaak door de Bilt zwierven om te venten. De mogelijke daders ontkenden in alle toonaarden. Zij zeiden niet in de buurt van de Looydijk te zijn geweest maar in Bij de Lil, waar ze om 20.15 waren aangekomen. De ene man bleef tot 20.30 uur en de andere tot 23.30 uur.

Tijdens de rechtszaak waren de getuigen ook niet overtuigend omdat zij de beide heren op het zelfde tijdstip dat ze Bij de Lil zouden zijn geweest hadden gezien op verschillende andere plaatsen, zoals de Oude Gracht in Utrecht en Op den Akker in de Bilt. De rechter vond de verklaring van het slachtoffer, dat zei dat hij de daders meende te herkennen, ook niet helemaal betrouwbaar. Hoewel de officier van justitie vier jaar had geëist, volgde er vrijspraak. Ook werden de gestolen goederen niet teruggevonden.

EvdV

U bevindt u op de Rondleiding Misdaad. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Nieuw Apeldoornse krant 07 -01- 1932

Rotterdams Nieuwsblad 24 – 02 – 1932

Spring naar toolbar