Naast het KNMI was ook de Utrechtse universiteit een belangrijke werkgever. Hoewel de gebouwen waar zij werkten in Utrecht stonden, zochten veel medewerkers een woning in een rustiger omgeving. Er was een duidelijke voorkeur voor Bilthoven.

Na 1890 groeide de frequentie van de treinen die stopten bij Station De Bilt. Aangelokt door de goede verbinding met Utrecht en de aantrekkelijke natuur, lieten welgestelde Utrechters villa’s bouwen. De Bilt Station, dat aanvankelijk bestond uit een paar huizen bij het station, ontwikkelde zich in het begin van de twintigste eeuw tot het dorp Bilthoven. Ook hoogleraren uit Utrecht zochten een huis in het dorp. Ze kwamen uit allerlei vakgebieden.

Daarnaast waren er wetenschappers uit andere universiteitssteden die na hun emeritaat oud wilden worden in een bosachtige omgeving te midden van hun collega’s. Opvallend is de komst van natuurkundigen met een internationale reputatie zoals Wander de Haas, Antonius van den Broek en Jacob Clay.

Een andere werkgever was sinds 1930 het sanatorium Berg en Bosch in Bilthoven. Het was niet in de eerste plaats een wetenschappelijk instituut, maar de directeur-geneesheer Willem Bronkhorst was wel hoogleraar in Utrecht en had een duidelijk wetenschappelijke belangstelling. Diverse medewerkers woonden in de gemeente. Aan Berg en Bosch zullen we meer aandacht besteden in de rondleiding over de gezondheidszorg.

DAB

U bevindt u op de Rondleiding Wetenschappers. Voor het vervolg klik HIER

Spring naar toolbar