De wit  gepleisterde vrijstaande villa aan de Jan Steenlaan 23 is in 1913 ontworpen en in eigen beheer gebouwd door W.S. van der Sterre. Karakteristiek is het overstekende zadeldak dat doorbroken wordt door een ronde toren met spits. Het huis was jarenlang kindertehuis en droeg de naam de Zonnestraal. In 1983 besloot de gemeente het op de lijst van monumenten te plaatsen. Tegenwoordig wordt het particulier bewoond. (Foto Wim Krommenhoek)

Willem Sebastiaan van der Sterre (1884 – 1961) werd in Zoeterwoude geboren als zoon van een timmerman. In 1910 vestigde hij zich in Bilthoven en werd hij directeur van de Naamloze Vennootschap tot Exploitatie van Onroerende en Roerende Goederen Prins Hendrik. Als aannemer en ‘eigenbouwer’ realiseerde hij tussen 1910 en 1927 een groot aantal middenstandswoningen en villa´s in de snel groeiende villaparken zoals park Vogelzang. Een eigenbouwer bouwt eerst en probeert vervolgens een koper te vinden voor het huis. Een kenmerk van eigenbouw is dat verschillende woningen dezelfde bouwtekening hebben of elkaars spiegel beeld zijn.

Van der Sterre bouwde op het Emmaplein, aan de Julianalaan, Kruislaan, Paltzerweg, Parklaan, Prins Hendriklaan, Rembrandtlaan, Rubenslaan, Spoorlaan, Jan Steenlaan en op diverse plaatsen in Bosch en Duin en Den Dolder. Een andere eigenbouwer, J. van As, was voornamelijk actief langs de Gezichtslaan, Bilderdijklaan, Spoorlaan en Rembrandtlaan. Samen bouwden  Van der Sterre en Van As  tussen 1910 en 1927 circa 70 procent van alle woningen en villa´s in Bilthoven. Toen de bouwvoorschriften werden aangescherpt, vertrok Van der Sterre naar Amerika en Afrika om zich tenslotte in België te vestigen. Onderaan zijn portret.

Twee villa´s aan de Jan Steenlaan nemen een bijzondere plaats in: het in 1913 in chaletstijl gebouwde voormalige kindertehuis Zonnestraal gebouwd door v.d. Sterre en het er tegenover gelegen Westhove, ook van deze bouwer. Beide villa’s hebben een opvallende toren.  In 1983 kregen studenten van de TH Delft van de gemeente het verzoek de onroerende monumenten in de gemeente te inventariseren. Dit leidde ertoe dat op grond van architectuurhistorische waarde de Stichting Kunst en Cultuur van de gemeente besloot het pand op nummer 23 (Zonnestraal) op de lijst van gemeentelijke monumenten te plaatsen. Het is duidelijk  dat Van der Sterre, samen met Van As, voor een belangrijk deel het aanzien van Bilthoven heeft bepaald.

WK

Literatuur: Monumenten in De Bilt. Historische Kring D’ Oude School, 2003.

Internet: De bouwkundige erfenis van de familie Van der Sterre.

Broekhoven, S. en Barends, S. De Bilt, Geschiedenis en Architectuur. Uitg. Kerkebosch, Zeist, 1995.