Bij de massale reiniging van slib uit de Biltse Grift in 2010 trof men onder meer heel oude vingerhoeden aan. J.P. Kasius stelde vast dat ze afkomstig waren van het fabriekje van zijn voorouders. Hierboven: de vingerhoeden. (Foto J.P. Kasius)
In 2010 werd aan de Biltse Rading een installatie opgesteld om verontreinigd slib uit de Utrechtse grachten en singels te scheiden. Via lange buizen voerde men het bezinksel naar de machines. In totaal liet het waterschap zo 150.000 kubieke meter drab verwerken. Ook de Biltse Grift werd schoongemaakt.
Een zeef filterde ook voorwerpen uit de bagger. Naast een antieke autolamp vonden de arbeiders een paar metalen oliespuitjes en een aantal antieke vingerhoeden. De projectleiders Michiel Bikker en Freek Visser dachten dat er een kleermakerij langs de Biltse Grift moet hebben gestaan.
Jan Pieter Kasius uit Houten wist wel beter. Hij is een afstammeling van de familie Casius, die vingerhoeden maakte. In 1645 begon Jan Claesz. Schot de vingerhoedenfabriek De Vingerhoedsmolen aan de Biltse Grift. In 1765 nam Cornelis Casius het bedrijf over. De fabriek heeft anderhalve eeuw bestaan.
‘Van deze vingerhoeden uit de Biltse Grift weten we zeker dat ze uit het fabriekje van mijn voorouders komen,’ zegt Kasius. Van het waterschap kreeg hij vingerhoeden en een oliespuitje.
DAB
Literatuur:
H.F. Boon en C.A. Langedijk, Vingerhoedmakers en hun bedrijven in de tijd van de Republiek, Amsterdam 2008.
R. Franck, ‘Juwelen’ uit de gracht duiken op in Biltse bagger, in: Algemeen Dagblad 2010.
Mededelingen van J. P. Kasius.