Afbeelding: Banketbakker Westenbrink (r) en sigarenhandel Weijburg. Zomer begin jaren ’70. Gerrit-Jan, zoon van banketbakker Westenbrink, ooit gevestigd aan Julianalaan 61, heeft zijn herinneringen op papier gezet. De bakkerij heeft na de overname eind jaren ’30 voortbestaan tot begin jaren ’70. Vervolgens nam de Rabobank de zaak over. Dit is zijn verhaal:

Enkele jaren geleden vierde mijn nicht haar 75e verjaardag in het restaurant waar vroeger het postkantoor was gevestigd, naast Top’s banketbakkerij. We waren wat aan de vroege kant en liepen door het centrum van Bilthoven. Wat was er veel veranderd en zeker ook ten goede. We gingen ook even kijken bij Julianalaan 61, het adres tegenover de Julianaschool  en de Gereformeerde Kerk, waar nu de Rabobank is gevestigd.

 

Meer informatie

Midden jaren vijftig werden langs de laan de bomen (Amerikaanse eiken) gerooid om de riolering te vernieuwen. Het werk werd uitgevoerd door een oom van mij, die weg- en waterbouwkundig aannemer was in Bilthoven. De opengebroken weg was een zware periode voor veel winkeliers. Doordat de bereikbaarheid van de winkels moeilijk was, kwamen er minder klanten.

Op nummer 57 woonde de familie Veldhuizen van de Verkadewinkel. Dat werd na 1962 de Raiffeisenbank. Sigarenmagazijn Weijburg zat op nummer 59. Die zaak werd gerund door mevrouw Weijburg -Hauer. Haar man had een drukkerij aan de Soestdijkseweg en was tevens lid van de Vrijwillige Brandweer. Net als mijn vader.

Op nummer 61 zat voor de oorlog de banketbakker Kooistra. Eind jaren dertig nam mijn vader de winkel over. Behalve banket verkochten we consumptie-ijs. De bakkerij was in de tuin achter het huis. Op mooie zomerdagen stond de ijscoman, de heer Zeegers, met een ijskar bij het Zwarte Pad, richting het natuurbad De Biltse Duinen.

Gebak bezorgen en ijs verkopen

Als jonge jongen moest ik op de fiets gebak bezorgen door heel Bilthoven, de rekeningen innen en ook ijs verkopen. Als de sirene ging, dan renden mijn vader en buurman Weijburg samen naar de brandweerkazerne. Gelukkig was er altijd personeel in de winkel om dan bij te springen. Eind jaren ’70 hebben beide hun zaak verkocht aan de Rabobank, die tot stand was gekomen uit de fusie van de Boerenleenbank en de Raiffeisenbank. De drie voormalige winkels werden samengevoegd tot één geheel. Weer later is het gehele gebouw gesloopt en vervangen door nieuwbouw met appartementen erboven.

Het was fijn om aan de Julianalaan te wonen. Ik trok veel op met mijn neven en met Theo Koelewijn, de zoon van de schoenmaker. We waren veelvuldig in het Houdringebos en in het Openluchtzwembad. Mijn schooltijd begon op de Montessori-kleuterschool gevolgd door de Julianaschool en Oranje Nassauschool. Vervolgens heb ik bouwkunde gestudeerd en werkte bij het ingenieursbureau dat nu DHV-Haskoning heet. Ik werkte toen mee aan Hoog-Catharijne. Vervolgens ben ik uit Bilthoven vertrokken naar het bouwbureau van de Rijksdienst IJsselmeerpolders. Net als mijn vader ben ook ik bij de Vrijwillige Brandweer gegaan.

Met dank aan mijn zus Marina,

Gerrit-Jan Westenbrink, VC

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Foto’s: Privécollectie Westenbrink

Julianalaan in 1956. De eikenbomen zijn nog niet gerooid. Vanaf links op de foto achtereenvolgens: Fotozaak Michielen,Kruidenier Meinderts, Boekhandel De Water, Groentewinkel Van Vuren, Verkadewinkel Van Veldhuizen, Sigarenzaak Weijburg en Banketbakkerij Westenbrink.