Hierboven zien we de zes polderheiligen zoals ze te zien zijn in de kerk van Westbroek. Het is een van de unieke laatmiddeleeuwse schilderingen in deze kerk. (foto Dick Berents) Ze  werden gemaakt kort na de Slag bij Westbroek, waarschijnlijk in het begin van de zestiende eeuw (Over de kerk en deze slag zie ook https://onlinemuseumdebilt.nl/de-slag-bij-westbroek/).

Meer informatie

De zes heiligen moesten de bewoners van het platteland bijstaan bij voorkomende euvelen in in moeilijke tijden. Het waren Apollonia (tegen tandpijn), Werenfridus, Laurens, Engelmundus, Euphrosyna (bij bevallingen) en Brigida (beschermster van het rundvee). Ook treft men in de kerk een afbeelding van ‘de drie doden en de drie levenden’, een waarschuwing: gedenk te sterven. Hieronder een van de drie doden. (foto Anne Doedens)

Ter verdere aanmoediging voor een vroom leven zijn afgebeeld de hellemond (met helse ketel) en de Tronende Christus tussen verdoemden en uitverkorenen.  Hieronder ziet men een afbeelding van de ketel waarin de verdoemden (inclusief een paus) in de Hellemond hangen te koken en een van zondaars die door een duivel per kruiwagen naar de hel worden gereden (foto’s Anne Doedens).

AD

U bevindt u op de Rondleiding Kerkgebouwen. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

St. Maerten, ‘De muurschilderingen van Westbroek’, speciaal nummer, augustus 1994

N. Adema Mzn., De muurschilderingen van Westbroek, in: W, van Schaik (eindredactie), N. Adema Mzn., A. Doedens en D.T. Koen, Boeren, Soldaten en Heiligen. Ontginning, Krijgsgewoel en Kerk tussen Utrecht en het Gooi (Groenekan 1996, 2e druk 2018) 68-80

M.P. van Buijtenen en A.K. de Meijer, Westbroeks heiligen in polderperspectief (Nijmegen 1981).

Over de kerk van Westbroek: klik HIER

Spring naar toolbar