Op de erelijst van gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het gebouw der Tweede Kamer, komt een aantal uit het gebied van de  huidige gemeente De Bilt afkomstige mensen voor, die in een concentratiekamp het leven lieten. (Afgebeeld is het kamp Natzweiler in de Elzas, Wikipedia).

Meer informatie

In Vught overleed op 4 augustus 1944 de in Westbroek geboren Teunis van de Bunt, dertig jaar oud en adjunct-commies. In Neuengamme kwam de in De Bilt geboren Wijnand Cornelis Brouwer om, machinist bij de NS en 47 jaar oud. In Ravensbrück overleed op 24-jarige leeftijd de kantoorbediende en verzetsvrouw Jacqueline Louise van der Aa, geboren in Bilthoven.

Over deze mensen is, met uitzondering van Teunis van de Bunt niet veel meer bekend dan dat zij in het verzet zaten.  Van Van de Bunt weten we dat hij uit Westbroek naar Amsterdam ging en bij het Amsterdamse bevolkingsregister werkte. Dat werd op 27 maart 1943 door het verzet overvallen; in juli 1944 was het Amsterdamse Huis van Bewaring aan de beurt. Op maandag 17 juli 1944 kwam de Gestapo het Bevolkingsregister binnen en arresteerde Van de Bunt met vijf collega’s. Op 3 augustus 1944 werden Teunis en zijn vijf collega’s naar kamp Vught getransporteerd. De volgende dag, op 4 augustus 1944, werden zij gefusilleerd.

De verzetsmensen Pim Boellaard (die vrijwel zijn hele leven in de gemeente woonde), Pim Reijntjes (die in Hollandsche Rading gevestigd was) en de op Den en Rust begraven W.L. (‘Boebie’) Brugsma’ overleefden het concentratiekamp wel.  Meer over Brugsma en Boellaard: https://onlinemuseumdebilt.nl/pim-boellaard-verzetsman/  en  https://onlinemuseumdebilt.nl/w-l-brugsma-journalist/

Over de ervaringen van deze drie, onder meer in het kamp Natzweiler en die van Velo Bierman, die pal over de gemeentegrens aan de  Dolderse Taveernelaan woonde, download: Bernard Schut, Plaatsgenoten – de overlevenden

AD

 

Literatuur:

Het artikel Plaatsgenoten van Bernard Schut zoals hierboven genoemd en raadpleegbaar.

Over de erelijst:  https://www.erelijst.nl/over-erelijst