Afbeelding: Tweewielercentrum Cees van Weelden op Emmaplein 3-7 in 1990 (Historische Kring d’Oude School) Rechts een emaille reclamebord uit de voormalige werkplaats.
 

Al meer dan 65 jaar is er een plek op het Emmaplein waar je een fiets kunt kopen of laten repareren. Twee generaties Van Weelden stonden garant voor de goede en klantvriendelijke service zoals je in een dorp verwacht. Het begon allemaal in 1955 met een werkplaats op Emmaplein 7a, het achterterrein van de Spoorwegen tussen het Emmaplein en het spoor. Daarna volgde de huur van het karakteristieke pand Emmaplein 3-7. Sinds 1997 vinden we Cees van Weelden op Emmaplein 4. Daarnaast is er een servicecentrum aan Rembrandtlaan 2a. 

Meer informatie 

Cees van Weelden jr. is de laatste van drie generaties motor- en rijwielhandelaren en reparateurs. De smid Gerard van Weelden begon ermee in 1920 op de Jutfaseweg 101 in Utrecht. Vier zonen werden fietsenmaker. De jongste, Cees (1917-2002), had ambities om zanger te worden. Als tenor volgde hij het conservatorium. Maar de financiële onzekerheid van dat beroep deed hem besluiten om toch voor het fietsenvak te kiezen. Hij verhuisde naar Bilthoven en kreeg een portiersfunctie bij het toenmalige Rijksinstituut voor de Volksgezondheid, dat zich in 1953 in Bilthoven had gevestigd.

Omstreeks 1955 kon hij met behulp van RIV-directeur Jan Spaander, de motor- en rijwielzaak overnemen van Jan Zwaneveld op Emmaplein 7a.  Op dit terrein van de Spoorwegen, tussen de firma Dijkman op Emmaplein 5-7 en bontzaak Gasparjan op Emmaplein 9stond een plaatstalen loods, die in de oorlog diverse granaatinslagen te verduren had gekregen. De provisorische afdichting ervan was later nog goed te zien. 

Cees van Weelden zou de oude loods slopen en er kwam een nieuwe werkplaats van schuimbetonblokkenHij wilde er nog wel eens een lied aanheffen want zijn liefde voor het zingen ging niet verloren. Op hetzelfde terrein stond een aantal gebouwen van Garage De Witte 

Tweewielercentrum

In 1968 kwam Cees jr. op 15-jarige leeftijd in het bedrijf van zijn vader, dat toen was gespecialiseerd in fietsen en tuinmachines. In 1970 werd gestopt met bromfietsen. In 1981 huurde Van Weelden de winkel op Emmaplein 3-7 erbij. Toen het autobedrijf Peugot Nefkens in 1986 de ruimte op Emmaplein 7a niet meer nodig had, huurde Cees jr. de achterste garageboxen als opslagruimte en bandenloods voor de fietsenzaak.

In 1997 kocht Cees het pand van Slager Pijpers, voorheen Weijnands, op Emmaplein 4. Er werd ingrijpend verbouwd, de binnenplaats werd overdekt en de vloer overal op gelijke hoogte gebracht. Het resultaat was een bedrijfsruimte van 75 m2 tot 260 m2 en de naam werd Profile Van Weelden ‘De Fietsspecialist’Op Emmaplein 7a bleven de werkplaats en het magazijn gehandhaafd, vooral voor tuin- en parkmachines. Op de eerste verdieping kwamen twee appartementen voor verhuur. Daar zou Cees van Weelden zelf gaan wonen. 

Tweede pand 

In 2011 werden de loodsen op het terrein Emmaplein 7a gesloopt en Van Weelden huurde de distributieloods van het oude postkantoor voor verkoop en onderhoud van tuinmachines, grasmaaiers en tweedehandsfietsen. In 2013 betrok hij een tweede pand aan Rembrandtlaan 2. Daar zouden de tuinmachines plaats maken voor e-bikes. Op adres Emmaplein 4 betekende de spoortunnelbouw tussen 2012 en 2015 een flinke omzetdaling; het waren moeilijke jaren. Maar dat is allemaal voorbij en de Profile Fietsspecialist Cees van Weelden zal er nog lang gevestigd blijven.  

 

Met dank aan Cees van Weelden jr.

 

GB 

 

Afbeelding: Cees van Weelden Profil – De Fietsspecialist in 2021